Biškopju konferencē noteikta gardākā medus kūka
27.02.2023
AKTUĀLI
25. februārī Daugavpilī, Augšdaugavas novada kultūras centrā “Vārpa” norisinājās 8. starptautiskā Latgales reģiona biškopju konference, ko rīkoja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs sadarbībā ar Latvijas Biškopības biedrību un Augšdaugavas novada pašvaldību Valsts Kopējās lauksaimniecības politikas tīkla aktivitāšu ietvaros, lai analizētu biškopības produktu izmantošanu dažādu ēdienu receptēs pašu mājās un kaimiņvalstī Lietuvā, kā arī demonstrētu jauno pārtikas tehnologu zināšanas par biškopības produktu pielietojumu.
Atklājot pasākumu, Augšdaugavas novada pašvaldības izpilddirektors Pēteris Dzalbe atzina, ka ir gandarīts, redzot konferencē cilvēkus, kas ikdienā veic citu darbu, bet biškopība ir viņu vaļasprieks, kam nereti tiek veltīta visa dzīve. “Vēlu jums atrast jaunas idejas un iespējas, ko var īstenot gan ar valsts, gan ES atbalstu, lai varam ar lepnumu teikt, ka šie produkti saražoti Augšdaugavas novadā un tiek eksportēti ārpus novada.”
Vai bišu produkti ir ēdiena neatņemam sastāvdaļa vai tikai piedeva? Cik pamatota ir biškopības produktu iekļaušana dažādu ēdienu receptēs un, – kādu atbalstu sarežģītu jautājumu izpratnē biteniekiem var sniegt Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte? Šīs ir tikai dažas no konferencē skartajām tēmām.
Latvijas Biozinātņu un Tehnoloģiju universitātes (LBTU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes eksperti nozares speciālistus iepazīstināja ar jaunākajām tendencēm medus pārstrādē, skaidroja, ko un kāpēc analizē medus sensorajā vērtēšanā, kā arī prezentēja pētījumu par bišu tranu peru homogenāta ievākšanas un pārstrādes tehnoloģijām. SIA “Meduspils” saimnieks, biškopis Jānis Vainovskis stāstīja par medus siltumizturību. Konferencē ar lekcijām piedalījās arī četras mācību iestādes. Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma struktūrvienības “Preiļi” un Rēzeknes tehnikuma pārstāvji informēja par biškopības produktu izmantošanu izglītības programmās. Savā pieredzē dalījās arī Bebrenes vispārizglītojošās un profesionālās vidusskolas un Daugavpils tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma pārstāvji.
Latvijas biškopības biedrība stāstīja par biškopības produktu popularizēšanu sabiedrībā, bet Lietuvas biškopības biedrības pārstāve stāstīja biškopības produktu pielietošanu Lietuvas virtuvē.
Latvijas Biškopības biedrības Daugavpils nodaļas vadītāja Gunta Some atzīst, ka šādās konferencēs tiek izrunāti dažādi aktuāli jautājumi, piemēram, iepriekš ir runāts arī par medus kvalitāti, lāču iebrukumiem bišu dravās, medus eksportu, bišu slimībām, pesticīdu ietekmi biškopībā u.c. Šoreiz akcents likts tieši uz biškopības produktu izmantošanu ēdināšanā. “Mūsdienās visi tiecas uz dabisku, veselīgu produktu lietošanu. Biškopības produkti noteikti ir veselīgi. Ļoti pieprasīti ir ziedputekšņi, bišu maize, kas ir vitamīniem bagāti un veselīgi produkti. Mūsdienās ir modē pievienot medum dažādas piedevas, tās noteikti nesabojā medus kvalitāti, bet garšu uzlabo,” saka Gunta Some.
Kamēr laukā vēl ziema, biškopji pamazām gatavojas jaunajai sezonai un pagaidām vēl nesteidz spriest par dravu pārziemošanu. Laikapstākļi šoziem nav visai labvēlīgi – salu nomaina atkusnis, tad atkal nāk sals. Šādas temperatūras svārstības dravām nenākot par labu. “Dravai labāk patīk konstanta temperatūra. Siltais laiks ziemā bitēm rada mānīgu priekšstatu par pavasara iestāšanos, bites sāk mosties un var iet bojā. Ja cāļus skaita rudenī, tad bites skaitīsim pavasarī.”
Nobaudīt dažādus kulinārijas brīnumus, kuru gatavošanā izmantots medus un citi bišu produkti, piedāvāja Latgales profesionālās mācību iestādes, kas gatavo pavārus. Bebrenes vispārizglītojošās un profesionālās vidusskolas audzēkne Kristīne Sutiņa-Zutiņa, kas apgūst pavāra specialitāti, piedāvāja nobaudīt gardu medalu, vistas filejas karbonādes ziedputekšņu panējumā un vistas fileju ar medu un rumu, kā arī medus cepumus ar ziedputekšņiem.
Kristīne atzīst, ka medus ir ļoti veselīgs produkts, kas tiek bieži lietots viņas ģimenē, bet pati viņa medu izmanto arī dažādos ēdienos, tostarp gaļas ēdienos. “Medus dod savu rozīnīti – gan ar asumiņu, gan saldumiņu, balansējot kopā ar citām garšvielām, tas iedarbina cilvēka garšas kārpiņas un rada brīnišķīgu ēdienu,” saka topošā pavāre.
Konferences gaitā notika arī vairāki konkursi un degustācijas, kurās žūrija un dalībnieki noteica izcilākos biškopības produktu piedāvājumus. Klātesošie varēja nobaudīt tradicionālās medus kūkas, ko sarūpējuši biškopji no dažādiem Latgales novadiem, lai noskaidrotu, kurai no tām ir vissabalansētākā garša.
Par garšīgāko žūrija atzina Latvijas biškopības biedrības (LBB) Daugavpils nodaļas kūku, ko visu nakti bija cepušas meistares Viktorija Melne un Laura Some, bet skatītāji savas simpātijas atdeva Balvu nodaļas kulinārajam veikumam - IU Valdogs medus kūkai. Īpašu simpātiju balvu no konferences saimniekiem saņēma Rēzeknes nodaļa par īpaši sarežģīto, skaisti un tematiski noformēto un arī izmēros iespaidīgo kūku, kas bija būvēta no septiņām lielām baltās šokolādes šūnām un dekorēta ar smalki veidotām bitītēm. Tās autore ir Gunta Silkāne.
Par izcilāko medus produktu piedāvājumu žūrija piešķīra balvu Daugavpils tehnoloģiju un tūrisma tehnikumam, bet skatītāju vērtējumā labākais piedāvājums bija Rēzeknes tehnikumam.
Pasākums līdzfinansēts no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finanšu līdzekļiem un ar Augšdaugavas novada pašvaldības atbalstu.
Teksts: Inese Minova
Foto: Guntis Kaminskis