Gards māju ēdiens pie “Divām vīnogām”
07.07.2023
AKTUĀLI
“Divas vīnogas” jeb Dace un Viktorija gatavo gardus ēdienus, cienā biedrības “Dvietes vīnogas” rīkoto pasākumu viesus, ekskursantus, kas brauc apskatīt Dvieti, kā arī klāj galdus dažādiem pasākumiem. Dāmas cienās ar īstiem māju ēdieniem – sātīgiem un gardiem, izdomās un iemācīsies arī kādu jaunu recepti. Divas Vīnogas ir patiesi sirsnīgas un jautras dāmas, pagatavos ne tikai gardu ēdienu, bet noteikti liks cilvēkiem smaidīt un prasīt – lūdzu vēl!
Sākums
Dace un Viktorija ir aktīvas biedrības “Dvietes vīnogas” dalībnieces. 2019. gadā ar biedrību bija sapulce par kārtējo pasākumu. Viss plāns tika izrunāts, tikai bija palicis atklāts jautājums par ēdināšanu. Tā nu Viktorija esot teikusi: “Dace, vai tad mēs nevaram izvārīt zupu? Nu tā kā priekš sevis, tikai daudz!” Tā arī viss sākās, ar diviem zupas katliem pasākumā Dvietē. Vēlāk dāmas tika aicinātas pagatavot vēl zupu, tikai citā pasākumā, un vēl citā. Tā šie pasākumi ir ievilkušies jau līdz šodienai, ietverot arī jubilejas, kāzas, bēres, ekskursantu ēdināšanu un vēl citus pasūtījumus. Viktorija teic: “Lai gan es domāju, izvārīsim zupu tam pasākumam un viss, atā! Bet paskaties, cik gadi pagājuši jau! Tā mēs rullējam – Dacei ir mašīna un autovadītāja tiesības, un es dodos līdzi!”
Nosaukums “Divas vīnogas” ir radies nesen. Iepriekšējos gados ir bijuši visādi varianti, bet šogad ir atnācis īstais. Dace stāsta: “Man vienā vakarā bija tāds spēriens, ienāca galvā nosaukums. Es padomāju – mēs abas esam no “Dvietes vīnogām”, kāpēc tad mēs nevarētu būt “Divas vīnogas”? DV – Dace, Viktorija – Divas vīnogas.”
Tā kā pieprasījums audzis, Dace izdomāja, ka vien ar dzīves pieredzi un savām esošajām zināšanām īsti nepietiek. Ir arī jāpamācās, lai zinātu, kā pareizi klāt galdus, piemēram, kāzās, kā veidot dekorācijas vai kā izrotāt ēdienu. Tāpēc Dace ir absolvējusi Bebrenes vispārizglītojošo vidusskolu ar specializāciju ēdināšanas pakalpojumos kā pavārs.
Dace un Viktorija stāsta, ka nekad iepriekš dzīvē nebija iedomājušās, ka varētu nodarboties ar cilvēku ēdināšanu. Bet kā saka – nekad nesaki nekad!
Par darba specifiku
Būt pavāram nav viegls darbs! Daudz stundas, kas tiek pavadītas pie katliem, pannām vai griežot salātus. “Divas vīnogas” ir braukušas klāt galdus uz tuvākām un tālākām vietām. Kā lielāko izaicinājumu piemin trauku vadāšanu. Aizvest ir viens, bet, kad jāved visi netīrie trauki atpakaļ uz mājām – tas ir nervus kutinoši, sevišķi, kad jābrauc pa zemes ceļu ar “trepi”. Kā teica Viktorija – jābūt stiprai nervu sistēmai.
Ir atšķirīgi – gatavot ekskursantiem, pasākumam vai kādai dzimšanas dienai. Ekskursanti parasti pasūta ēdienu, viss tiek sagatavots, ļoti bieži ekskursanti pamatīgi kavē noteikto laiku, kad apsolījuši ierasties, tas arī rada sava veida satraukumu – vai garšos ēdiens, kurš nav svaigi noņemts no pannas? Reizēm tiek saņemtas arī specifiskas vēlmes, piemēram, ārā uz pannas ceptas olas – “vēršacis”, tas atkal rada savus izaicinājumus, lai lielam cilvēku daudzumam to pagatavot, nemaz nerunājot par laikapstākļiem.
Idejas Dace rod interneta dzīlēs, pēdējā laikā iecienīta ir arī lietotne Pinterest. Protams, ar pieredzi nāk arī savas idejas vai variācijas par jau zināmiem ēdieniem, tā atsvaidzinot ēdienkarti. Dāmas stāsta: “Paši cilvēki arī mums dod idejas – reizēm parāda internetā sameklētus ēdienus, tad mēs meklējam receptes, skatāmies video vietnē YouTube un mācāmies! Izmēģinām variantus, pilnveidojamies, tāpēc arī ir interesanti strādāt.” Dace stāsta, ka reizēm piezvana arī uz Bebrenes skolu, pakonsultējas ar saviem skolotājiem, piemēram, kādas uzkodas labāk likt galdā. Viktorijai ne visai patīk gatavot uzkodas, jo tas ir laikietilpīgs process: “Nesen taisījām četras paplātes ar uzkodām. Liekas, kas tur ir, bet nosēdējām trīs stundas! Pie tam, Dace jau bija visu ēdienu sagatavojusi iepriekš, vajadzēja tikai salikt kopā. Ļoti piņķerīgs darbs!”
Pieprasījums un konkurenti
Ekskursantu pieprasītākais ēdiens noteikti ir Daces un Viktorijas gatavotā zupa, bet, piemēram, jubilejās ir klasika: “Cilvēki paliek pie pārbaudītām vērtībām – karbonādes vai “irbītes”, kā arī gandrīz visas reizes cilvēki ir pasūtījuši salātus Siļķe kažokā. Pēdējā laikā populāri ir kļuvuši arī Cēzara salāti”.
Dacei visvairāk patīk gatavot siltos ēdienus – cept karbonādes, zivi. Savukārt Viktorijai ļoti nepatīk cept, tāpēc viņa dara citus darbus – mizo kartupeļus, griež salātus. Dacei un Viktorijai ļoti labi sader kopā – pa šo laiku jau ir iemācījušās, kurai kādi darbi darāmi un “nemaisās viena otrai pa kājām”. Dace teic, ka abām kopā ir jautri, vienmēr darbus pavada smiekli un jautras sarunas.
Runājot par pieprasījumu, Divas vīnogas ir gatavojušas gan lielākam, gan mazākam cilvēku skaitam. Pagatavos ēdienu gan kāzām, gan uzvārīs zupu piecsimt cilvēkiem, gan sagatavos uzkodas un salātus dārza ballītei lielākai vai mazākai kompānijai.
Jautājumam - kā tad šai Latvijas pusē ir ar konkurentiem, Dace atbild: “Es uzskatu, ka mums konkurentu nav, jo katrs, kurš šai pusē piedāvā ēdienu, nāk ar kaut ko savu, kaut ko īpašu. Piemēram, Ēriks Aleksejevs gatavo tādu restorāna ēdienu, mēs gatavojam mājas ēdienu, varam pagatavot zupu vai miežu putru uz ugunskura. Kāds cits vairāk iet ar uzkodām, vēl kāds ar kūkām, cepumiem un citiem gardumiem.”
Nākotnes plāni, māju kafejnīcu dienas un “Dvietes vīnogas”
Šobrīd Divas vīnogas ir bāzējušās pie Daces mājās, visa gatavošana notiek saimnieces virtuvē, tāpēc viņai ir sapnis: “Mēs līdz šim esam sapirkušas traukus tā, lai var uzklāt galdu simts cilvēkiem. Tagad nākamais solis, ko es ļoti vēlētos, ir izveidot atsevišķu telpu “Divām vīnogām”, kur varētu gatavot, uzglabāt visus traukus, ja nepieciešams, uzņemt klientus, lai aprunātos par gaidāmo pasākumu.” Tāpat dāmas vēlētos piestrādāt pie reklāmas – gribētu saņemties un izveidot Facebook lapu “Divām vīnogām”, kā arī izlikt baneri ar kontaktinformāciju, ko varētu izmantot, piemēram, kādā brīvdabas pasākumā vai māju kafejnīcu dienās. Viktorija smejoties teic: “Mans nākotnes plāns - kamēr eksistē Dace, es velkos līdzi! Ja Dace to vēlas un viņai vajag palīgu, kurš šad tad krīt uz nerviem, tad es labprāt!”
Šogad biedrība “Dvietes vīnogas” jau otro gadu piedalīsies māju kafejnīcu dienās, tāpēc tur būs arī Viktorija un Dace. Viktorija stāsta: “Tur vairs nav jautājumu – mēs esam viņu saimnieces! Ja tuvojas pasākums, biedrība saka – meitenes, vajadzēs vārīt! Ja mēs esam brīvas un varam, tad piedalāmies!”
Par pagājušo gadu Dace stāsta: “Pagājšgad mēs gatavojām dolmas – kaut kas līdzīgs kāpostu tītenim, tikai kāposta vietā ir vīnogu lapa. Šis nav latviešiem ierasts ēdiens, bet cilvēkiem garšoja, bija labas atsauksmes. Saldajā piedāvājam ogu želeju un biezpiena plātsmaizi.” Šogad piedāvājumā būs “Briežu rieksti” ar siera mērci un saldajā – “Debesis iekrita tevī”, pie kafijas – mājās cepti cepumi – riekstiņi, sēnītes, rozītes. Izklausās vareni interesanti nosaukumi! Lai uzzinātu, kas tad īsti ir “Briežu rieksti”, “Divas vīnogas” aicina visus uz māju kafejnīcu dienām Dvietē!
Sarunas beigās Viktorija noteic: “Es savā dzīvē nekad nebiju domājusi, ka varētu nodarboties ar ēdināšanas pakalpojumiem. Bet neko nenožēloju – ir forši!”
Ar “Divām vīnogām” var sazināties pa tālruni 26534393 un e-pastu dacetz@inbox.lv, kā arī Daci un Viktoriju var manīt biedrības “Dvietes vīnogas” Facebook lapā un mājaslapā www.dvietesvinogas.lv
✎Teksts, foto: Māra Multiņa