Līgo vainagi un meksikāņu virtuve Vabolē
22.06.2022
AKTUĀLI
Vasaras saulgriežos, 21. jūnijā, Vabolē varēja iejusties Līgo svētku atmosfērā, mācoties darināt sev skaistu vainagu un izbaudot neparastu cienastu.
Kultūras namā notika Jāņu vainagu izgatavošanas meistardarbnīca ''Es nopīšu vainadziņu, ar ko Jāni sagaidīt...'', kur floriste un Skrindu dzimtas muzeja direktore Anna Lazdāne mācīja viesiem pīt dažnedažādus Jāņu vainagus gan no savām līdzpaņemtajām, gan kultūras darbinieku sarūpētajām pļavu puķēm. Pļavu pīpenes, pujenes, jasmīni, rudzupuķes, lupīnas, ozolzari, gundegas, papardes un zāļu stiebri – lietā tika likta liela zāļu un puķu daudzveidība, pārtopot skaistā galvas rotā.
Vaboles pagasta etnogrāfiskais ansamblis ''Vabaļis'' aplīgoja vainagu pinējus un radīja īstu svētku noskaņu. Pasākuma piedalījās arī Višķu dienas aprūpes centra klienti, kuri aktīvi iesaistījās pasākuma norisē.
Nopītos vainadziņus varēs aplūkot līdz 30. jūnijam izstādē ''As nūpynu vainadzeņu trejdevenim zīdenim'' pie Vaboles KN un Skrindu dzimtas muzeja.
Pasākuma turpinājumā viesi tika aicināti uz Skrindu dzimtas muzeja kulinārā mantojuma telpu, kur rosījās profesionāls pavārs, kalupietis Haralds Saušs, gatavojot viesiem neparastu cienastu.
Ēdienu gatavošana notika Latgales Kultūras programmas atbalstītā projekta ''Latgales virtuves garša'' ietvaros. Kopumā projekta gaitā paredzētas trīs meistardarbnīcas. Pirmo meistardarbnīcu, gatavojot vasaras saulgriežu tematikas ēdienu ar muižas ''piegaršu'', vadīja Haralds. Uz ugunskura tapa leģendārā meksikāņu zupa “Čili kon karne”, kas tiek gatavota no maltas liellopa gaļas, konservētas kukurūzas un pupiņām, sīpoliem, ķiplokiem, paprikas un konservētiem tomātiem savā sulā. “Kādreiz Vabolē dzīvojis muižkungs, kam patika dažādi eksotiski ēdieni, jo cik nu tos kartupeļus var ēst. Viņam ļoti garšoja maltas gaļas salikums ar pupiņām un kukurūzu, tas lasīts vecos avotos. Protams, patiesību par vēsturi mēs neatklāsim, bet pa ausu galam kaut ko izvelkam. Tāpēc arī šodien pirmsjāņu ieskandināšanas dienā es vēlējos pagatavot šādu sātīgu zupu. Ārā ir mitrs, nedaudz smidzina, tāpēc gribas kaut ko pikantu, asu, spēcīgu zupu,” stāsta pavārs. Zupu viņš pasniedza kopā ar tako, ko gatavoja no klasiskajām, biešu un burkānu tortiljām, pildījumā liekot tomātus, salātlapas, marinētus sarkanos sīpolus, marinētus gurķus un rīvētu svaigi sietu Jāņu sieru, ko svētkiem bija sasējusi vietējā saimniece Anna Rubina.
Teksts, foto: Inese Minova