Vasaras saulgriežos, 21. jūnijā, Vabolē varēja iejusties Līgo svētku atmosfērā, mācoties darināt sev skaistu vainagu un izbaudot neparastu cienastu.
Kultūras namā notika Jāņu vainagu izgatavošanas meistardarbnīca ''Es nopīšu vainadziņu, ar ko Jāni sagaidīt...'', kur floriste un Skrindu dzimtas muzeja direktore Anna Lazdāne mācīja viesiem pīt dažnedažādus Jāņu vainagus gan no savām līdzpaņemtajām, gan kultūras darbinieku sarūpētajām pļavu puķēm. Pļavu pīpenes, pujenes, jasmīni, rudzupuķes, lupīnas, ozolzari, gundegas, papardes un zāļu stiebri – lietā tika likta liela zāļu un puķu daudzveidība, pārtopot skaistā galvas rotā.
Vaboles pagasta etnogrāfiskais ansamblis ''Vabaļis'' aplīgoja vainagu pinējus un radīja īstu svētku noskaņu. Pasākuma piedalījās arī Višķu dienas aprūpes centra klienti, kuri aktīvi iesaistījās pasākuma norisē.
Nopītos vainadziņus varēs aplūkot līdz 30. jūnijam izstādē ''As nūpynu vainadzeņu trejdevenim zīdenim'' pie Vaboles KN un Skrindu dzimtas muzeja.
Pasākuma turpinājumā viesi tika aicināti uz Skrindu dzimtas muzeja kulinārā mantojuma telpu, kur rosījās profesionāls pavārs, kalupietis Haralds Saušs, gatavojot viesiem neparastu cienastu.
Ēdienu gatavošana notika Latgales Kultūras programmas atbalstītā projekta ''Latgales virtuves garša'' ietvaros. Kopumā projekta gaitā paredzētas trīs meistardarbnīcas. Pirmo meistardarbnīcu, gatavojot vasaras saulgriežu tematikas ēdienu ar muižas ''piegaršu'', vadīja Haralds. Uz ugunskura tapa leģendārā meksikāņu zupa “Čili kon karne”, kas tiek gatavota no maltas liellopa gaļas, konservētas kukurūzas un pupiņām, sīpoliem, ķiplokiem, paprikas un konservētiem tomātiem savā sulā. “Kādreiz Vabolē dzīvojis muižkungs, kam patika dažādi eksotiski ēdieni, jo cik nu tos kartupeļus var ēst. Viņam ļoti garšoja maltas gaļas salikums ar pupiņām un kukurūzu, tas lasīts vecos avotos. Protams, patiesību par vēsturi mēs neatklāsim, bet pa ausu galam kaut ko izvelkam. Tāpēc arī šodien pirmsjāņu ieskandināšanas dienā es vēlējos pagatavot šādu sātīgu zupu. Ārā ir mitrs, nedaudz smidzina, tāpēc gribas kaut ko pikantu, asu, spēcīgu zupu,” stāsta pavārs. Zupu viņš pasniedza kopā ar tako, ko gatavoja no klasiskajām, biešu un burkānu tortiljām, pildījumā liekot tomātus, salātlapas, marinētus sarkanos sīpolus, marinētus gurķus un rīvētu svaigi sietu Jāņu sieru, ko svētkiem bija sasējusi vietējā saimniece Anna Rubina.
Mēs izmantojam savus un trešo pušu sīkfailus, lai nodrošinātu jūsu apmeklējuma drošību. Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkfailu politiku, noklikšķiniet šeit.
Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz “Apstiprināt visas”, vai noraidīt tās, noklikšķinot uz “Noraidīt”.
Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Noraidīt”, tīmekļa vietnē tiek saglabātas obligātās sīkdatnes, kas ir nepieciešamas tīmekļa vietnes darbībai un kuru izmantošanai nav nepieciešama lietotāja piekrišana
Obligātās sīkdatnes nodrošina vietnes pamatfunkcijas, piemēram, pieteikšanos un konta pārvaldību. Bez obligātajām sīkdatnēm tīmekļa vietni nav iespējams pienācīgi izmantot.
Mērķis:
Analītiskās sīkdatnes tiek izmantotas, lai redzētu, kā apmeklētāji izmanto vietni, piemēram, analītiskās sīkdatnes. Šīs sīkdatnes nevar izmantot, lai tieši identificētu konkrētu apmeklētāju.