Iepazīt medus īpašības svarīgi no mazotnes
28.11.2024
AKTUĀLI
Ar moto “Iepazīsti medus garšas” biškopji šogad apmeklē izglītības iestādes pasākuma Eiropas medus brokastu ietvaros.
Jau desmito gadu Latvijas Biškopības biedrība organizē Eiropas medus brokastis. Šogad uz vairāk kā 230 izglītības iestādēm visā valstī dodas 62 biškopji, lai klātienē ar dažādām medus garšām un medus pielietošanu ikdienā iepazīstinātu vairāk kā 25 tūkstošus bērnu.
Eiropas medus brokastis ir sociāli izglītojošs pasākums, ko 2007. gadā aizsāka Slovēnijas biškopji ar mērķi izglītot bērnudārzniekus un skolēnus par bitēm, medu, bišu nozīmi, kā arī organizēt medus un pārējo biškopības produktu degustācijas. 2013. gadā šai kampaņai pievienojāmies arī Latvijas Biškopības biedrība. Akcija notiek visā Eiropā, bet novembra trešā piektdiena tiek atzīmēta kā "Eiropas Medus brokastis". Šī diena dod iespēju Latvijas skolēniem satikties klātienē ar biškopi un uzzināt, kā rodas medus, noskaidrot, kāda ir medusbišu nozīme bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā, kā arī, protams, degustēt medu iepazīstot medus dažādo garšu.
Eiropas medus brokastis norisinās arī Augšdaugavas novada skolās Naujenē, Ilūkstē, Biķerniekos, Bebrenē, Demenē un Višķos. Ar vairāk nekā 560 skolēniem sešās novada skolās tiekas Latvijas Biškopības biedrības Padomes locekle, Daugavpils nodaļas vadītāja Gunta Some, biškopji Guntars Melnis un Anna Krumpāne. Špoģu vidusskolā uz tikšanos pulcējās paši mazākie un pamatskolas skolēni, kuriem bija iespēja gan dzirdēt stāstījumu par darbīgo bišu saimi un pienākumu sadali stropā, gan redzēt biškopja inventāru, pataustīt un pasmaržot medus kāres, kā arī pagaršot dažādu šķirņu medu. Daži skolēni ar lepnumu atzina, ka bišu produkcija viņiem jau ir pazīstama, jo bišu drava ir arī viņu vecāku saimniecībā.
Gunta Some uzsver, ka iepazīt bišu produkcijas labās īpašības bērniem nepieciešams no mazotnes, lai medus un citu bišu produktu lietošana pamazām kļūtu par ikdienas ieradumu. Nogaršojot medu bērnībā, veidojas patīkamas bērnības atmiņas, kurām ir liela nozīmē turpmākajā dzīvē.
Baltmaizes un rupjmaizes gabaliņi ar dažāda veida medu - tik gardas un veselīgas bija skolēniem brokastis. Skolām tiek piedāvāts arī demonstrēt bērniem filmiņu par to, kā top medus un dzīvo bites.
Šogad pasākums īstenots programmas "ES medus – gards un videi draudzīgs" ietvaros, kuru līdzfinansē ES.
Teksts, foto: Inese Minova