Medumos sāk iepazīt sēņu dzīves noslēpumus

AKTUĀLI

Biedrība “Medumu Cerība” sadarbībā ar Medumu Tautas namu sākusi projekta “Sēņu dzīves noslēpums” Nr. SKP2024/16 īstenošanu ar Sēlijas kultūras programmas finansiālu atbalstu. Projektā paredzēta virkne dažādu pasākumu. Pirmais notika jau 25. jūlijā, kad Medumu saimnieces Diāna Mikulane un Zoja Jevdokimova rādīja meistarklasi sēņu ēdienu pagatavošanā. Savukārt saimnieču rosīšanos vēroja projekta “Garšīgā Latvija" autori Sandra un Valdis Ošiņi, kuri rūpīgi dokumentēja receptes, lai tās publicētu portālā www.garsigalatvija.lv.

Sandra Ošiņa pastāstīja, ka jau kopš 2007. gada abi ar vīru apkopo receptes un stāstus no mūsdienu Latvijas ģimeņu virtuvēm. "Mēs vācam nevis tikai vecas receptes, bet tādas, par kurām bērni mammai vai mazbērni vecmāmiņai saka – lūdzu, uztaisi man to. Tās ir dzīvas receptes, kas tiek gatavotas un kuras ir vērts nodot nākamajām paaudzēm. Kamēr mūsu mammas un vecmammas vēl ir dzīvas, šīs receptes vajag pierakstīt, jo var gadīties, ka ir jau par vēlu,” saka Sandra. “Mums ir interesanti braukt uz dažādiem novadiem, jo tradīcijas ir dažādas. Esam priecīgi, ka esam nonākuši šeit, Sēlijā, un divas saimnieces mums gatavos sēņu zupu un pankūkas.” Ikmēnesi mājas lapu apmeklē cilvēki no vairāk nekā 50 valstīm, daudzi kavējas gardās atmiņās, atrodot receptes ēdieniem, ko gatavojuši viņu tuvinieki Latvijā. Pati Sandra ir dizaina grafiķe, bet brīvā laikā vienmēr ir paticis gatavot. Viņa pati līdzi atvedusi ļoti gardu ābolmaizi, ko pagatavojusi pēc savas mammas receptes. Ikdienā Sandra cep arī savu rudzu maizi un labprāt dalās ar ieraugu.   

Turpmāk portālā varēs iepazīt arī Medumu saimnieču sēņu receptes. Zoja Jevdokimova gatavoja īpašu sēņu zupu, kādu vienmēr gatavojusi viņas vecmāmiņa un tētis. Zupa saucas “poļivka”, tajā liek svaigas baravikas, pievieno sagrieztus burkānus, kartupeļus un sīpolus. Atsevišķā traukā ūdenī izmērcē 3 šķēles rudzu maizes. Kad dārzeņi gatavi, liek klāt pāris ēdamkarotes izskalotu ķimeņu, lauru lapu, veselus melnos piparus un caur sietu izberztu maizi. Pasniedz ar krējumu un zaļumiem. Saimniece pamāca, ka zupai pamatā var izmantot arī gaļas buljonu, lai būtu sātīgāka.   

Saimniece Diāna Mikulane gatavoja plānās pankūkas ar sēņu pildījumu pēc savas mammas receptes. Pankūkām viņa gatavo klasisko mīklu uz piena bāzes, klāt pievieno nedaudz kartupeļu cietes, lai pankūkas nejuktu laukā, cep gandrīz caurspīdīgas. Pildījumam apcep sasmalcinātus sīpolus, klāt pievieno vārītas samaltas sēnes, masā iekuļ pāris olas, pievieno sāli, piparus, visu apcep, tin pankūkās un vēlreiz apcep zeltainas.

Biedrības “Medumu Cerība” valdes locekle un Medumu pagasta kultūras darba vadītāja Anita Drozdova stāsta, ka šis ir pirmais no lielā projekta pasākumiem. Ir iecerēts vesels gatavošanas meistarklašu cikls, savā pieredzē sēņu gatavošanā dalīsies arī Jolanta Bāra, ar bērniem tiks gatavotas saldās cepumu sēnes. Medumos viesosies Latvijā pazīstamā mikoloģe Diāna Meijere, kura mācīs krāsot dziju ar sēnēm. Notiks ļoti daudzveidīgas radošas darbnīcas, visās varēs piedalīties bez maksas ikviens interesents.  

Viens no kulminācijas pasākumiem būs Medumu svētki 18. augustā, kas būs veltīti sēņu tēmai. Kultūras darbinieki aicināties piedalīties konkursā “Dzīvā sēne” un izgatavot sēņu tērpu, ar kuru svētkos piedalīties sēņu modes parādē. Pasākumu vadīs atraktīvais aktieris Ritvars Gailums, kuram paredzēts meistarklasēs izveidot īpašu sēņu tērpu. Svētkos nodarbības vadīs Latvijas Mikologu biedrība, notiks daudzveidīgas atrakcijas, radošas darbnīcas, veltītas sēņu tēmai, bet svētku īpašais viesis būs mākslinieks Gints Gabrāns ar savu izstādi "Sēņu projekts. Transfungus".  

30. augustā bērniem notiks ekskursija uz mežu, kur Jolanta Bāra iepazīstinās jauniešus ar meža veltēm. Septembrī notiks pirmais sēņošanas čempionāts Sēlijā, tāpēc jācer uz atbilstošiem laika apstākļiem un labu sēņu ražu.

Anita Drozdova atzīst, ka Medumu apkārtne ir bagāta ar dažādām sēnēm, tāpēc jāmāca arī jaunajai paaudzei tās atpazīt un izmantot.

Teksts, foto: Inese Minova

Nekustamo īpašumu izsole (28.08.)