Naujenes Kultūras centrs satika savas meistares
03.04.2017
AKTUĀLI
Naujenes Kultūras centrā notika nemateriālās kultūras mantojuma saglabāšanas pasākums “Satiec savu meistaru!”.
Pasākumu atklāja Naujenes Kultūras centra folkloras kopa “Rūžeņa” kopā ar kolektīva vadītāju Ingu Zeili. Skanīgās dziesmas un lustīgās rotaļas izkustināja pat nogurušās kājas un visi draudzīgi devās apgūt latgaliešu dančus un rotaļas. Folkloras meistares Ingas Zeiles pūrā ir daudz dažādu dziesmu, danču un rotaļu – gan noskatītas bērnībā, gan meklētas apzinīgā vecumā. “Caur dziesmām un rotaļām mēs audzinām mūsu tautiešiem nacionālismu tā labākajā izpausmē, jo šobrīd patriotisma jauniešos pietrūkst. Rotaļas ir viens no veidiem, kā patriotismu nodot – bērni apgūst vārdus, melodiju un kustības,” tā Inga.
Tikmēr aušanas meistare Dace Teivāne pulcēja rokdarbnieces, kuras bija īpaši ieinteresētas rakstaino jostu aušanas mākslā. Sākumā varēja vērot meistari darbībā un iegūt sev interesējošo informāciju par diegu izvēli, krāsām, jostu veidiem kā arī, protams pašiem izmēģināt savas spējas jostu aušanā. ”Agrāk katrā mājā bija stellītes, visi mācēja aust, jo vecmammas nodeva savas prasmes meitām. Iesākumā mani apmācīja mamma darināt sedziņas, galdautus, grīdas celiņus. Pēc tam mācījos Rēzeknes lietišķajā mākslas skolā,” par savām gaitām pastāstīja D.Teivāne. Audējas vadībā jostiņu mēģināja aust arī akcijas dalībniece Daiga no Līksnas, kura atzina, ka aušana ir sarežģīta, tomēr viņu interesē rokdarbi, tāpēc viņa labprāt izmantoja iespēju pamācīties no meistares.
Pasākuma apmeklētājus uz savu meistarklasi aicināja arī pavāre Helēna Aukstare, kura iepazīstināja klātesošos ar gavēņa ēdienu tradīcijām. Kā īstenai pavārei Helēnai līdzās bija arī palīgi, kas rūpīgi pēc meistares norādījumiem tīrīja, grieza, smalcināja, sālīja, maisīja visus gatavojamos ēdienus, lai taptu garda miežu putra ar sīpoliem un kartupeļiem, pildītās plānās pankūkas ar sēnēm un vinegreta salāti.
Helēna Aukstare stāsta, ka bērnībā gavēņa ievērošana bija stingrāka nekā mūsdienās. “Gavēņa laikā var ēst ļoti dažādus produktus – kartupeļus, burkānus, sīpolus, sēnes, dažāda veida putras un pankūkas, pupas un sviesta pupiņas. Badā nomirt nevar,” teic Helēna, kura savā dzīvē ir neskaitāmas reizes palīdzējusi godu saimniecēm sarūpēt galdus dažādām viesībām, kā arī ir strādājusi par saimnieci pie priesteriem.
Arī klātesošajiem bija iespēja izcept pankūku un, protams, nogaršot meistarīšu gatavotos gardumus.
Goda meistares piesaistīja neticami lielu skaitu dalībnieku. Naujenes Kultūras centram ir patiess prieks, ka ne tikai pieaugušie, bet arī bērni ir ieinteresēti latviešu tradīciju izzināšanā, to saglabāšanā un nodošanā nākamajām paaudzēm. Kamēr jaunākā paaudze grib izzināt savas tautas tradīcija, tikmēr Latvija būs!
Aiga Krute, Elza Timšāne