Notiks VIII Starptautiskā Latgales reģiona biškopju konference
24.02.2023
AKTUĀLI
Lai analizētu biškopības produktu izmantošanu dažādu ēdienu receptēs pašu mājās un kaimiņvalstī Lietuvā, kā arī demonstrētu jauno pārtikas tehnologu zināšanas par biškopības produktu pielietojumu, uz tikšanos jau astoto reizi aicinās Latgales biškopju konference, ko sadarbībā ar Latvijas Biškopības biedrību (LBB) un Augšdaugavas novada pašvaldību, Valsts Kopējās lauksaimniecības politikas tīkla aktivitāšu ietvaros rīko Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC).
8. starptautiskā Latgales reģiona biškopju konference 25. februārī pulksten 11.00 sāksies Daugavpilī, Augšdaugavas novada kultūras centrā “Vārpa”.
Vai bišu produkti ir ēdiena neatņemam sastāvdaļa vai tikai piedeva? Cik pamatota ir biškopības produktu iekļaušana dažādu ēdienu receptēs un, – kādu atbalstu sarežģītu jautājumu izpratnē biteniekiem var sniegt Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU)? Šīs ir tikai dažas no konferencē skatāmajām tēmām.
LBTU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes eksperti nozares speciālistus iepazīstinās ar jaunākajām tendencēm medus pārstrādē, izskaidros, ko un kāpēc analizē medus sensorajā vērtēšanā, kā arī prezentēs pētījumu par bišu tranu peru homogenāta ievākšanas un pārstrādes tehnoloģijām.
SIA “Meduspils” saimnieks, biškopis Jānis Vainovskis stāstīs par medus siltumizturību. Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma struktūrvienības “Preiļi”, kā arī Rēzeknes tehnikuma pārstāvji informēs par biškopības produktu izmantošanu izglītības programmās.
Guntars Melnis, Latvijas Biškopības biedrības (LBB) valdes loceklis, biškopis:
“Konferencē būs arī vairāki konkursi un degustācijas, kurās žūrija un dalībnieki noteiks izcilākos biškopības produktu piedāvājumus. Neiztrūkstoši būs baudāmas tradicionālās medus kūkas, kuras savedīs no visiem Latgales novadiem, lai noskaidrotu, kurai no tām ir vissabalansētākā garša.”
Atgādināsim, ka līdz šim starptautiskajās Latgales Biškopības konferencēs tēmas bijušas visdažādākās – medus kvalitāte, lāču iebrukumi bišu dravās, medus eksports, bišu slimības, pesticīdu ietekme biškopībā un vēl daudzi, dažādi biškopjus interesējošie jautājumi.
2023. gada 25. februāris plkst. 10:00
Augšdaugavas novada kultūras centrs “Vārpa”, Dobeles iela 30, Daugavpils
10:00
Dalībnieku ierašanās un reģistrācija
10:30
Konferences atklāšana – Augšdaugavas novada Domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins
11:00 – 11:10
Biškopības produktu popularizēšana sabiedrībā – LBB Valdes priekšsēdētājs Armands Krauze
11:10 – 11:40
Ko un kāpēc vērtē medus sensorajā novērtēšanā? – Latvijas Biozinātņu un Tehnoloģiju universitātes Pārtikas tehnoloģiju fakultātes asociētā profesore Evita Straumīte
11:40 – 12:10
Tendences medus pārstrādes tehnoloģijā – Latvijas Biozinātņu un Tehnoloģiju universitātes Pārtikas tehnoloģiju fakultātes docente Anete Ķeķe
12:10 – 12:30
Pētījumi par bišu tranu peru homogenāta ievākšanas un pārstrādes tehnoloģijām.– Latvijas Biozinātņu un Tehnoloģiju universitātes Pārtikas tehnoloģiju fakultātes doktorante Iveta Rutka
12:30 – 12:50
"Biškopības produktu izmantošana izglītības programmas "Pārtikas produktu tehnoloģija" īstenošanā"– Rēzeknes tehnikums pasniedzēja Rita Melne
Mēs izmantojam savus un trešo pušu sīkfailus, lai nodrošinātu jūsu apmeklējuma drošību. Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkfailu politiku, noklikšķiniet šeit.
Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz “Apstiprināt visas”, vai noraidīt tās, noklikšķinot uz “Noraidīt”.
Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Noraidīt”, tīmekļa vietnē tiek saglabātas obligātās sīkdatnes, kas ir nepieciešamas tīmekļa vietnes darbībai un kuru izmantošanai nav nepieciešama lietotāja piekrišana
Obligātās sīkdatnes nodrošina vietnes pamatfunkcijas, piemēram, pieteikšanos un konta pārvaldību. Bez obligātajām sīkdatnēm tīmekļa vietni nav iespējams pienācīgi izmantot.
Mērķis:
Analītiskās sīkdatnes tiek izmantotas, lai redzētu, kā apmeklētāji izmanto vietni, piemēram, analītiskās sīkdatnes. Šīs sīkdatnes nevar izmantot, lai tieši identificētu konkrētu apmeklētāju.