Pašvaldība palielina atbalstu bērnu ēdināšanai pirmsskolās un skolās
06.09.2018
AKTUĀLI
Daugavpils novada domes ārkārtas sēdē deputāti apstiprināja Daugavpils novada pašvaldības izglītības iestādēs sniegto ēdināšanas pakalpojumu izmaksas.
Novada domes deputāti pieņēma lēmumu, kas nosaka, ka Daugavpils novada 5., 6 gadīgo pirmsskolas grupu audzēkņi, kuri apgūst obligāto sagatavošanu pamatskolas ieguvei, kā arī vispārējās izglītības iestāžu 5.-9.klašu skolēni mācību gada laikā no 1. septembra līdz 31. maijam ir atbrīvoti no vecāku maksas par ēdināšanu 1.00 eiro dienā (iepriekšējā mācību gadā pašvaldība sedza 0.85 centus dienā). Ja skolā ēdināšanas izmaksas pārsniedz pašvaldības apmaksāto 1 eiro apjomu, starpību apmaksā vecāki. Jāatzīmē, ka ēdināšanas izmaksas katrā skolā ir atšķirīgas, jo tās veidojas no veikto iepirkumu rezultātiem. Vecāku piemaksas svārstīsies no 0 līdz 57 centiem. Atgādinām, ka 1.-4. klašu skolēnu ēdināšanu finansē no valsts budžeta līdzekļiem.
Izglītības pārvaldes vadītāja Janita Zarakovska deputātus arī informēja, ka, ar mērķi veicināt veselīgus ēšanas paradumus bērniem un pieaugušajiem, stājušies spēkā jauni Ministru kabineta noteikumu grozījumi, kuros pārskatīts augļu un dārzeņu, piena un piena produktu daudzums nedēļas ēdienkartē, proti, šie produkti ir jāpalielina bērnu ēdienkartē. Nedēļas ēdienkartē paredzēts samazināt kartupeļu apjomu un vairāk izmantot tādus dārzeņus kā brokoļus, puķkāpostus, pupiņas u.c. Tāpat ir jāpalielina piena produktu, piemēram, biezpiena apjoms. Noteikumi paredz samazinātu kaloriju daudzumu. Ja agrāk pusdienas bērniem bija jāveido ar 700-800 kalorijām, tagad šī ēdienreize var būt no 380 līdz 800 kalorijām.
I. Zarakovska piebilda, ka skolas pavāri saskaras ar zināmām grūtībām izveidot ēdienkarti, atbilstoši jaunajām prasībām, tāpēc Izglītības pārvalde plāno pavāriem organizēt seminārus ar pieaicinātiem lektoriem, kas palīdzēs sastādīt ēdienkarti uz noteikto summu, kā arī sniegs praktiskas idejas, kā dažādot ēdienus, pielietojot noteikumos minētos vēlamos produktus. Pavāriem ir veicams sarežģīts uzdevums – izveidot ēdienkarti, kas atbilstu veselīgas ēšanas principiem un garšotu arī bērniem, kuru ēšanas paradumi veidojas, pirmkārt, ģimenē.