Vabolē godināja Annas un sveicināja auto “vabolītes”
29.07.2024
AKTUĀLI
Jau ilgus gadus Vabolē tiek piekopta Annu sumināšanas tradīcija. Arī šogad, 27. jūlijā, izskanēja pasākums “Annys dīnys stidzeņā”, kas pulcēja ļaudis no malu malām, lai godinātu Annas un baudītu saimnieču sarūpēto cienastu, dzirdētu etnogrāfiskā ansambļa “Vabaļis” balsis un aplūkotu VW Vaboļu kluba retro automašīnas.
Vaboles Kultūras nama vadītāja Vija Pabērza stāsta, ka Annu sumināšanas tradīcija aizsākusies jau 1990. gadā. Kopš tā laika ir iegājusi tradīcija šajā dienā gatavot īpašos salātus, kurām sastāvdaļas sanes visas pagasta Annas. Šim pasākumam par godu tradicionāli notiek arī ziedu izstāde brīvā dabā, kur ar saviem košumaugiem var palepoties ikviena pagasta saimniece. Lilijas, hortenzijas, flokši un daudz dažādu citu ziedu smaržo un priecē ikvienu pagasta viesi vai vienkāršu garāmbraucēju.
Pirms 20 gadiem pagastā dzīvoja 37 Annas, bet tagad ir vien 11, jo modē bija ienākuši citi vārdi. Vija Pabērza pauž prieku, ka pamazām tomēr Annas vārds atkal atgriežas apritē, un vecāki savām meitām arvien biežāk izvēlas šo spēcīgo, skaisto vārdu.
2005. gadā Vabolē pirmo reizi iegriezās mazās auto vabolītes, bet šogad atkal atgriezušās jau kuplākā skaitā un dāvāja pagastam vides objektu – dzeltenu vabolīti, pie kuras ikviens var uztaisīt atmiņas foto.
Svētku laikā tapa arī tradicionālie Annas dienas salāti. Galvenās saimnieces ir Skrindu dzimtas muzeja direktore Anna Lazdāne un “Vabaļis” dziedātāja Anna Rubina, kura no sava dārza atnesusi pat neparastas nokrāsas – zilus – kartupeļus salātiem. Anna Lazdāne teic, ka noteikt salātu receptes būs diezgan grūti, jo šajā dienā vienmēr notiek īsti kulinārijas eksperimenti, improvizējot ar sanestajiem produktiem. Gan svaigi, gan vārīti dārzeņi, sajaukti ar mērcēm, priecē ikviena svētku apmeklētāja garšas kārpiņas. “Mēs vienmēr nesam visu, kas nu kuram dārzā aug – bietes, burkānus, kāļus, pupas, zirņus. Tāpēc sanāk skaista tradīcija, ka Annas gatavo šo kopīgo mielastu. Un katru gadu mums sanāk ekskluzīvi salāti, kuri otrreiz vairs noteikti nesanāks un recepti mēs nevienam nespēsim iedot. Annas ir lielas improvizētājas, nekad nevar zināt, kas beigās sanāks, jo bļodā tiek likts viss,” saka Anna Lazdāne.
Teksts, foto: Inese Minova